Terp
De boerderijen zijn in het Kamperland op terpen gebouwd, het Kamperland liep in het verleden regelmatig onderwater. Het IJsselmeer was toen nog Zuiderzee.
In het nationale landschap bevinden zich kreekruggen, rivierduinen, kolken, terpen en eilanden (zandplaten). Ook liggen er verschillende weteringen en lopen de riviertjes Ganzendiep en de Goot door het gebied. Het gebied wordt in het westen begrensd door de IJssel, in het oosten door het Zwarte Water, in het noorden door het Zwarte Meer en de Ramsgeul en in het zuiden door de stad Zwolle. De historische binnenstad van Kampen ligt in het nationaal landschap.
De Mastenbroekerpolder is een van de oudste droogleggingen van Nederland en stamt al uit de 14e eeuw. Ook staat de oudste Nederlandse stenen zeewering in dit gebied, genaamd de Stenen Dijk. Op Kampereiland bevinden zich een aantal karakteristieke en in Nederland unieke Kampereilandse terpboerderijen (Lage Hallenhuistype boerderijen, met karakteristieke hooibergen). In de Mastenbroekerpolder staan eveneens terpboerderijen, maar deze zijn van een ander type dan die op Kampereiland.